Profiltekst her!Arkiv
Kategorier


Siste innlegg

Annonser

Decisions, decisions...

Så var det valg av organisasjon...Som de fleste sikkert har fått med seg, har jeg valgt AFS som den organisasjonen jeg skal reise med til høsten. Hvorfor valgte jeg den? Jo, det skal jeg fortelle deg:

 • Erfaring: AFS har holdt på med ungdomsutveksling i over 60 år, og siden den tid har de sendt over 360 000 ungdommer utenlands (på verdensbasis).
 • Frivillig: AFS er en ikke-kommersiell organisasjon, noe som vil si at alle som arbeider for AFS er frivillige. Vertsfamiliene tjener heller ingenting på å ha utvekslingselever boende hos seg! Noe som er veldig positivt i mine øyne. Dette vil jo si at de faktisk VIL ha deg der, og ikke bare gjør det for pengene.
 • Rykte: AFS har et godt rykte, noe jeg mener er veldig viktig. Vi hører alle skrekkhistorier fra språkreiser/ utvekslinger, men jeg har ikke hørt noe negativt om AFS - og jeg har undersøkt litt...
 • Orienteringer: Som utveklsingsstudent er man med på en orientering før man reiser utenlads. Her får du mer informasjon, og blir mer instilt på kulturen du kommer til. Du får et større innblikk i hva du har i møte.
 • Kontakt: AFS holder god kontakt med alle utvekslingsstudentene sine gjennom hele året. Er det noe man lurer på, eller noe man har problemer med - ja, så har du ALLTID noen å snakke med! Alle utveklsingsstudenter får nemlig en kontaktperson, som er tilgjengelig 24 timer i døgnet.
 • Hjelp: AFS hjelper til under hele prosessen. Både med søknad, informasjon, visum, stipend og ikke minst reisen. Noen vil alltid møte deg på flyplassen, og ta deg imot i andre enden.
 • Godkjenning: AFS er godkjent av statens lånekasse, noe som vil si at man får et stipend på rundt 50 000 kr. (avhenger litt av foreldres inntekt, land osv.) dersom du drar på utveksling i 2. klasse på vgs. Du vil også få året godkjent som et norsk skoleår - dersom du inngår en avtale med skolen din her hjemme i Norge.

 

En del av denne informasjonen er hentet fra AFS sine hjemmesider.

 

Men...

Det er mange andre gode organisasjoner i tillegg til AFS. Da jeg skulle velge, sto det mellom AFS og YFU (Youth For Understanding). YFU virker også som en veldig bra organisasjon, og den er i likhet med AFS "ikke-kommersiell".

Her er linker til litt forskjellige organisasjoner - hvor det står mye nyttig, praktisk informasjon!

 • AFS (American Field Service)
 • YFU (Youth For Understanding)

------------------------------------------------------------

For å gjøre valget litt lettere har jeg bevisst linket til andre utvekslingsblogger hvor studentene reiser med forskjellige organisasjoner. Slik kan fremtidige utvekslingsstudenter følge med, og se hvordan våre opplevelser med de ulike organisasjonene er!

Xoxo Kamilla <36 Kommentarer


Vaksinering

Ja, da var det tid for sprøyter...Jeg har nemlig tatt den første dosen av HPV-vaksinen (livmorshalskreft) i dag. Det kreves ikke at du skal ta denne vaksinen dersom du reiser på utveksling til USA, men det er jo greit å ta den allikevel.

Til tross for at det fortsatt er en stund til jeg reiser fra Norge, er det viktig å starte med vaksinasjonsprosessen allerede nå. Jeg har reist mye før, men ikke til Asia og andre litt "eksotiske" steder - og mangler derfor en del av vaksinene som kreves at man skal ta, dersom man søker visum til USA. For de som ikke vet hva "visum" er, vil det si at dersom du skal oppholde deg i et utland i mer enn 3 måneder, må du søke om visum = oppholds-/inn- og utreisetillatelse. I og med at jeg skal være i USA i ca. 11 måneder sier det seg selv at jeg har en del sprøyter i vente..

Jeg har ikke noe spesielt imot det å ta vaksiner, som mange sliter med, men selve "tanken" om at jeg snart skal bli stukket av en sprøytespiss og få bakterier sprøytet inn i kroppen, frister ikke noe særlig for å være helt ærlig.. Men jeg har som sagt ikke noe valg, og må derfor bare bite tennene sammen.
Her er en liste over alle vaksiner jeg/ utvekslingsstudenter (som i hvertfall reiser med AFS) må ta:

 • Hepatitt A + B (3 doser: 1 vaksine - vente i 1 måned - ny vaksine - vente i 5 måneder - siste vaksine)
 • Kikhoste (kan desverre ikke sprøytes inn alene, og må derfor tas med f.eks. stivkrampesprøyten - som jeg egentlig ikke trenger å ta...)
 • BCG evt. Mantoux test (alle i Norge pleide å få denne sprøyten i 9. kl, men USA krever at alle skal ta Mantoux testen som et bevis på at man er BCG positiv - iom. at man har tatt sprøyten tidligere, slik at man ikke blir tatt for å ha Tuberkulose i USA. Man vaksineres ikke mot denne sykdommen, fordi den ikke er utbredt).
 • Vannkopper (dersom man ikke har hatt denne "sykdommen").
 • Polio (alle i Norge får denne sprøyten flere ganger i løpet av livet, senest i 10. kl.)

 

Anbefalt - men kreves ikke:

 • Meningitt (denne er anbefalt, men kreves ikke. Dersom den plutselig kreves får vi beskjed av AFS i USA før avreise).
 • Meningokokk A + C (denne er også anbefalt av vaksinasjonskontorene, men kreves ikke).
 • HPV (3 doser: 1 vaksine - vente i 2 måneder - ny vaksine - vente i 4 måneder - siste vaksine. Anbefalles ikke spesielt for utenlandsreisende, men er grei å ha!)

 

Jeg har bare tatt den første dosen av Hepatitt A + B og den første dosen av HPV, så som dere ser har jeg en god del igjen. Takket være en mor som følger meg godt opp og avtaler legetimer, har jeg startet tidlig. Jeg blir derfor ferdig før jeg reiser, noe som er veldig deilig, fordi da slipper jeg å ta med meg vaksiner til USA (som må holdes kjølig), for så å bestille legetime i USA... Stress...


bilder tatt fra: http://weheartit.com/

Så dagens/ nattens (hehe) tips til alle utvekslingsstudenter er: sjekk med organisasjonen dere reiser med hvilke vaksiner dere trenger, og KOM I GANG!

xoxo Kamilla <311 Kommentarer


Intervju med AFS

I november dro jeg til Oslo for å intervjues av to frivillige AFS-representanter. Jeg var utrolig spent, og det var ikke få tanker som strømmet gjennom hodet mitt da jeg gikk inn dørene til Oslos lokale AFS kontor. To koselige damer møtte meg, og jeg satt meg ned for å vente på min tur. Gutten som var før meg satt inne på intervjurommet ganske  lenge, så jeg var spent på hva slags spørsmål jeg ville få.
Da det var min tur sa en av damene, "Åh, ja nå skal vi grille deg Guro", jeg håpet virkelig det var ironi, lo litt og sammen gikk vi inn for å starte intervjuet mitt. I begynnelsen var jeg litt anspent, og følte at jeg fikk maaange spørmål. Litt som et forhør, haha.. Men da vi kom inn i det, gikk det greit. Noe jeg var overrasket over var at intervjuet var på norsk! Jeg som var så sikker på at jeg skulle snakke engelsk!

I hvertfall.. intervjuet varte i ca. 1 1/2 time hvis jeg husker riktig, og jeg følte det gikk veldig greit. Hvis det var noe jeg lurte på, kunne jeg bare stille spørsmål, noe som var veldig greit. Disse damene visste godt hva de snakket om! For å gi noen eksempler på hva de spurte om:

 • Hvorfor vil du reise på utveksling, og hvorfor akkurat USA?
 • Hvilke forventninger har du ti utvekslingsåret ditt?
 • Hvorfor valgte du AFS?
 • Hva driver du med på fritiden?
 • Hva gjør du når du er med vennene dine?
 • Hvilken rolle har du i familien?
 • Hvordan løser du krangler med brødrene dine?
 • Hva ville du gjort dersom du havnet i en streng religiøs familie?

 

Noen av spørsmålene var faktisk ganske vanskelige å svare på etter min mening. Det er jo ikke så lett å sette seg inn i en situasjon, f.eks. havne i en streng religiøs familie, iom. at man (mest sannsynlig) ikke har noen erfaring med dette..

Man må bare svare så ærlig man kan, og hvis du synes noe er vanskelig å svare på, ja så sier du det! Dersom du lyver og AFS finner ut av det senere, kan du i verste fall risikere å bli sendt hjem (hvis det dreier seg om sykdom etc).
Intervjuet gikk i hvertfall veldig fint, og er ikke noe å grue seg til!

xoxo Kamilla <38 Kommentarer


Utvekslingsstudent USA 2011/2012

Høsten 2011 reiser jeg til USA som utveklsingsstudent, og skal tilbringe ett år hos en amerikansk familie. Etter mye undersøking, kom jeg frem til to organisasjoner som virket passende for meg, AFS og YFU. Valget mitt landet på AFS, altså American Field Service, noe jeg er veldig fornøyd med så langt! Hvor i USA jeg skal er ikke bestemt enda, men det jeg vet er at jeg skal bo hos en amerikansk vertsfamilie AFS plukker ut basert på søknaden jeg skrev høsten 2010.

Som de aller fleste utveklsingsstudenter har jeg forventninger til mitt utveklsingsår, og jeg både gleder og gruer meg. Jeg håper på mange nye impulser og opplevelser, og målet er å få minner for livet, og selvfølgelig bli mye bedre i engelsk! Samtidig håper jeg på å komme i en koselig familie som tar meg godt imot, og behandler meg som "en av dem".

For å hoppe litt tilbake i tid, kom tanken om utveksling mange år tilbake. Moren min reiste selv på utvekling (med YFU) da hun gikk på VGS til Minnesota i USA, og selv ca 30 år senere har vi fortsatt god kontakt med vertsfamilie hennes. Vi har besøkt dem flere ganger, og de har besøkt oss i Norge. Jeg synes dette er et svært godt eksempel på hvor vellykket et utvekslingsår kan være, og at det virkelig kan føre med seg venner og ikke minst minner for livet.

Til tross for at jeg i en god stund har "drømmetenkt" om å reise på utveksling til USA, kan jeg vel trygt si at jeg ikke så realistisk på saken før i september 2010. Det var da vi fikk litt informasjon på min VGS, og etter det har alt gått i ett! Jeg begynte å lese utvekslingsblogger, gikk inn på de forskjellige utvekslingsorganisasjonene, leste, leste og leste enda litt mer. Jeg fikk rett og slett i utveksling ut av hodet.

I høstferien fyllte da jeg hadde bestemt meg for AFS, fyllte jeg ut DEL 1 av søknaden. AFS har hele søknaden på internett, noe jeg synes er svært praktisk iom. at man kan lagre underveis, og ikke trenger å fylle ut alt på en gang! Ikke mange dager etter at jeg hadde sendt inn DEL 1, fikk jeg en mail tilbake hvor det stod at jeg skulle fortsette prosessen og fylle ut DEL 2 av søknaden. Jeg må ærlig si at dette ikke var en kort prosess. I DEL 2 måtte jeg legge inn alt fra bilder av meg selv, et to-siders brev til min fremtidige vertsfamilie, legedokumenter, div. karakterkort, anbefallingsbrev fra en tidligere lærer, foreldre, en voksen person utenfor familien, og en god del annen generell informasjon om meg selv.

Etter flere lege- og skolebesøk fikk jeg endelig levert hele søknaden min, og så var det bare å vente... Noen dager senere ringte mobilen min sent på kvelden. Det var en dame fra det lokale AFS-laget i Asker og Bærum som ringte og lurte på om jeg ville komme på et intervju i Oslo uken etter. Jeg ble med ett veldig glad, og dette var starten på min reise som utvekslingsstudent.

I neste innlegg skal jeg skrive om intervjuet mitt!

xoxo Kamilla <3

 10 Kommentarer


Velkommen til min blogg!

Dette er den første posten på min nye blogg ;)3 Kommentarer


hits